Halbetegségek

"Él mint hal a vízben!" Szokták mondani a boldog gondtalan életet élő emberekre. Ha e fejezet végére ér, soha többé nem fogja ezt a kifejezést használni, hoha a fejezet csak a leggyakoribb betegségeket tartalmazza majd. A fejezet célja nem a teljesség, hanem a betegségek mindenki számára egyértelműen felismerhető, képekkel illusztrált bemutatása.

 

Természetes viselkedés

Úgy gondolom, hogy olvasóim közül mindenkinek volt dolga életében kutyával, macskával. Kinek volt, kinek van, másoknak az ismeretségi körében van egy-egy kedvenc. Talán mindenki tudja, hogy a kutyáknál van veszettség, van szopornyica, érintőlegesen hallottunk már a rühességről és nagyjából azt is tudjuk, hogy a kutyák vonyítanak, a macskák nyávognak ha ki akarnak fejezni valamit.....
És a halak?....Miért ugrálnak? Miért lebegnek mozdulatlanul? Miért dörgölőznek a kövekhez? Miért nem látom őket nappal, és miért jönnek fel este, és reggel? Ezernyi kérdés, és még csak azt sem tudom mondani, hogy ezernyi válasz. Sajnos én sem tudom mindig, hogy mit miért csinálnak. Vannak azonban jól definiálható viselkedés jegyek melyekből következtetni tudunk halaink egészségi állapotára.

Tavasz:
Kora tavasszal a halak lebegnek a víz legfelső, leggyorsabban felmelegedő rétegében. Lassan úszkálnak, közeledtünkre visszavonulót fújnak. Testükön szemmel látható elváltozások nincsenek, a felkínált tápot bökdösik, eszegetik. Igazából nem hozzák lázba őket a felkínált finomságok. Tavasz végén már erősödik étvágyuk, néha versenyt úsznak a jobb falatokért. Az időjárástól függően a koi pontyok és aranyhalak májusban már ívnak. Ilyenkor párosával, hármasával, a tóban található minden számukra alkalmas felületre ráívnak. Mozgó nádszálak, vad locsogás-csapkodás, mozgó hínárkötegek, és néha az emberek jelenlétére abszolút fittyet hányó magatartás jellemzi ezt az időszakot.

Nyár:
A koi pontyokra és a közönséges aranyhalakra nyáron a gyors helyzetváltoztatás, az érdeklődő magatartás és nagyobb csapat tartása esetén a habzsolva zabálás jellemző. A shubunkin és a fátyol (vagy üstökös) - farkú aranyhalak lassabban, míg az osztott farkú aranyhalak (pl. teleszkóp szemű) csak komótosan úsznak. Az aranyhalak kitenyésztett változatait akár egy gyors kézmozdulattal is meg tudjuk fogni. A koi pontyok csapatokban, míg az aranyhalak csapatokban és egyesével is jól érzik magukat. Nem csak etetéskor, de a gazda feltűnésekor is őrült rohamba kezdenek a vélt falatok megszerzéséért. Az aranyhalak gyorsabban hozzászoknak az emberi jelentéthez, de aki türelmes és következetes, a koi pontyokat akár a kézből etetésre is rászoktathatja. A "megszelídült" példányok a felsőbb vízrétegekben tartózkodnak, de nagyon meleg napokon a mélyebb részekben pihennek. A szökőkutak, csobogók áramló vize nincs különösebb befolyással viselkedésükre. A "szégyenlős" egyedeket nagyobb, mélyebb tavaknál akár egész évben nem látjuk.

Ősz:
A halak élénkebben reagálnak az etetésre mint tavasszal, de már nem azzal a megszokott nyári vehemenciával fogadják

Rendhagyó viselkedés

v

 

Saprolegnia

v

 

 
főoldal  l